CA EN ES

 

Què és l’Estruch?
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

L’Estruch, fàbrica de tints durant gairebé cent anys, és ara un centre cultural municipal inaugurat l’any 1995 dedicat a la producció, la difusió i la formació artística contemporània i centrat en el teatre, la dansa, el circ, la música, la imatge, les arts visuals i performàtiques i la creació multimèdia. Com a centre de producció escènic, s’ha especialitzat en les arts en viu acollint gran part de les companyies locals dedicades a aquestes disciplines i també un bon nombre de col·lectius professionals de dansa i circ que provenen de Catalunya, la resta de l’Estat i l’àmbit europeu. Amb la incorporació de La Vela, el circ guanya presència al projecte, i acabarà de consolidar l’Estruch com a espai per a la producció, l’exhibició i la formació de les arts circenses.

L’Estruch compta amb una sala d’exhibició de 190 localitats, un espai expositiu, 7 sales dedicades a la producció d’espectacles, 1 medialab, 1 sala multimèdia, 5 tallers de creació d’arts visuals, 3 bucs insonoritzats d’assaig musical i un gran espai per a la construcció d’escenografies i assaigs de gran format. També disposa d’un espai de bar restaurant. Una característica que fa el projecte singular, és la convivència en els diferents espais d’assaig de les entitats locals, de caire més amateur, amb les residències de creadors més professionals.

L’Estruch vol definir-se a partir d’aquesta simbiosi en la qual els dos món en surten beneficiats, ja que no oblida la seva naturalesa municipal.

La mitjana d’ocupació de la totalitat d’espais de treball frega les 14.000 hores anuals, amb una mitjana mensual de 30 col·lectius i grups musicals. Un exemple del bon funcionament del projecte és que al llarg del 2015, L’Estruch va acollir, de diverses disciplines,  221 residències,i va programar  62 espectacles oberts que han significat 5.746 espectadors i 84 activitats educatives per les quals han passat 3.863 joves i infants. En total, 9.609 espectadors han passat per l’equipament cultural al llarg de l’any passat.

El projecte s’organitza en cinc àrees de treball: EscenaEstruch, programació de dansa, circ i teatre; NauEstruch, dedicat a les arts visuals i a les pràctiques performàtiques; MediaEstruch, que potencia les noves tecnologies com a eina de creació artística; EstruchMusic, que compta amb 3 bucs d’assaig musical, i el Programa educatiu, que aprofita la presència de companyies professionals per oferir activitats culturals als alumnes de primària i secundària.

Els objectius principals del projecte, que engloben les cinc àrees de treball, són:

  • Acollir i donar suport als creadors de dansa, teatre, circ imatge, arts visuals de tot Catalunya i de la resta de l'Estat i, fins i tot, internacionalment.
    Treballar a l'entorn de la creació artística emergent,: la desaparició de les fronteres entre disciplines, el valor del procés, l'experimentació, la recerca de nous llenguatges artístics...
  • Facilitar la producció i el desenvolupament de les idees dels creadors: a través del programa de residències i ajudant en la recerca i la producció.
    Oferir activitats adreçades a la formació, intercanvi i diàleg entre companyies i artistes residents, fent possibles els intercanvis a nivell nacional i internacional.
  • Potenciar la col·laboració de l'Estruch amb els altres centres o espais de creació, producció i difusió, nacionals i internacionals.
    Mantenir una programació estable al teatre i a la sala d'exposicions amb un clar compromís amb la contemporaneïtat i incloent també els projectes dels artistes residents.
  • Crear nous programes de divulgació i formació, treballant per a la creació de públics entre els infants i els joves amb el projecte Estruch en viu.

En definitiva, L'Estruch és un centre que treballa amb la ferma voluntat de ser un referent en l'acolliment i suport als creadors, especialment pel que fa a la dansa, la imatge i les arts visuals tant a nivell de Catalunya com de la resta de l'Estat i, fins i tot, internacionalment.