CA EN FR ES

 

L'Estruch
Fàbrica de creació de les arts en viu

C. de Sant Isidre, 140
08208 Sabadell

  937 172 571      estruch@ajsabadell.cat

Horaris:
de dilluns a divendres, de 9h a 24.30h
dissabtes de 10h a 24.30h

L'Estruch participa a la Focus Week de Manifesta15

Durant una setmana, de l'1 al 6 d'octubre, la Seu Itinerant de Manifesta 15 pren l’espai públic de Passeig de la Plaça Major i proposa una sèrie d’activitats, trobades i moments participatius per compartir el programa artístic de la biennal i activar una programació local de caràcter intergeneracional. l'Estruch, com a fàbrica de creació, hi té un paper important. Aquestes són algunes de les activitats que tindran lloc durant la Focus Week a Sabadell.

Dimarts 1 d'octubre: 18.00 h Benvinguda i celebració de la Focus Week de Sabadell. Seu mòbil

Es presentarà el programa d’exposicions i activacions vinculat a Gris Plom (18.00h) i tancarem amb el concert obert de nara is neus (19.00h)

Neus Abellán es física i músic sabadellenca que treballa en la intersecció entre música i ciència. Creadora de bandes sonores i compositora rere el projecte avantguardista nara is neus. Representada per Foehn records de Barcelona, ha realitzat múltiples concerts en clubs i festivals com Sónar (2020) i MIRA (2021) juntament amb l’artista visual Sasha Smirnova amb qui realitza instal·lacions audiovisuals immersius. Amb “lapse”, l’artista ens porta una finestra temporal i espaial on succeeix allò, probablement per últim cop. Expirar o caducar, la pressa  d’expressar-ho abans que ja sigui irrellevant. Així sonarà, abans que ja sigui massa tard.

L'artista ha sigut resident de NauEstruch juntament amb Ivanna Ray Singh (col·lectiu AMAS) durant el període abril-juny de 2024 amb el projecte Realisme Agencial/ Quines xarxes teixeixen móns?.

https://naraisneus.bandcamp.com/

Dimecres 2 d'octubre: 17.00 h. Gris Plom. Visita guiada itinerant

A càrrec dels comissaris, Maia Creus, Almudena Manzanal i Oriol Fontdevila. Inci del recorregut al Museu d’Art de Sabadell, continuarem per l'Acadèmia de Belles Arts i acabarem a L’Estruch.

GRIS PLOM presenta una constel·lació d’obres d’art, de documents escrits i visuals, així com d’activitats concebudes i realitzades per artistes de la ciutat, que mostra Sabadell com a un gran actiu creatiu. GRIS PLOM estableix el seu punt d’arrancada a mitjans dels anys seixanta del segle passat i arriba fins a l’actualitat, tot relatant-s’hi la conformació d’una xarxa d’arts visuals que és metropolitana, nacional i internacional, i que es desenvolupa en un moment que coincideix amb la transició inspirada pels ideals democràtics i la transició cap a una economia postindustrial.

Un relat panoràmic que s’estén a tres espais de la ciutat: el Museu d’Art de Sabadell, l’Acadèmia de Belles Arts i l'Estruch. Aquest relat es presenta en diàleg amb l’obra d’una seixantena d’artistes que hi han estat vinculats, així inclou la narració d’un seguit d’esdeveniments relatius a la història de l’art en relació amb la història recent de la ciutat.

Dijous 3 d'octubre: 17.00 h. Taula rodona Òxid de Plom. Ballar sobre una taula. Seu mòbil

La Galeria SIS, amb el comissariat d’Oriol Vilapuig i en col·laboració amb NauEstruch de L’Estruch, acull, sota el títol «Òxid de plom», una mostra que pretén generar una escena, també en el sentit teatral del terme; un encontre que posa en comú diferents treballs i maneres de fer d’un cercle de joves autores i autors que operen i circulen en l’àmbit de Sabadell. Res a veure aquí amb una voluntat de definir categories o grups generacionals, simplement acollir una petita comunitat ja amb unes inèrcies i moviments propis que, si cal, aquest acte expositiu vincula i reforça.

Posteriorment (19 h) tindrà lloc la inauguració de l'exposició a la Galeria SIS. Travessia de la Borriana, 6. Sabadell

Divendres 4 d'octubre: 17.00 h. Cafè d'Artistes. Seu mòbil.

El clàssic Cafè d'Artistes dels divendres, espai de trobada dels creadors en residència a NauEstruch i l’Estruch, es trasllada a la seu mòbil del passeig. Un espai per posar en comú els projectes que s’estan desenvolupant a la fàbrica de creació, debatre interessos comuns i sobretot un espai obert a la ciutadania interessada en conèixer i participar en aquests processos.

Aquesta tardor, a més, oferirem un programa intens, els divendres d'octubre i novembre, que tindrà lloc a l'Estruch, amb la participació dels artistes que participen a l'exposició Gris Plom i els residents a la fàbrica de creció. Més informació aviat.

Divendres 4 d'octubre: 18.30 h. Cinema experimental de l'Escola de Sabadell. Acadèmia de Belles Arts.

A càrrec de Ma Josep Balsach, Tomàs Pladevall i Sergi Álvarez Riosalido 

Projecció i taula rodona. A l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell. Passeig Manresa, 19. Sabadell

L’any 1960, Tomàs Pladevall i Francesc Bellmunt funden la productora cinematogràfica Lentiplasticromocoliselectoserpentigraf amb la qual porten a terme tota mena d’experiments cinematogràfics. A aquesta experiència s’hi van sumar artistes, amics i col·laboradors com Pere Balsach, l’Alfons Borrell, Benet Ferrer, Antoni Angle, entre d’altres.

La sessió inclou la projecció de diversos films de Pere Balsach i Tomàs Pladevall seguida d’un col·loqui entre Maria-Josep Balsach —historiadora de l’art i directora de la Càtedra d’Art i Cultura Contemporànies de la Universitat de Girona—, el cineasta Tomàs Pladevall i Sergi Álvarez Riosalido, co-curador de GRIS PLOM, per tal de recordar i reivindicar aquest llegat del cinema experimental català.

Divendres 4 d'octubre: 20.00 h. Performance de Laia Estruch amb Quico Pi de la Serra. Acadèmia de Belles Arts

Artista performer, amb estudis de Belles Arts a la Universitat de Barcelona i a The Cooper Union de Nova York. La seva pràctica artística parteix de la performance per tal de recercar amb variables com la veu i l’espai. Ha presentat les seves performance al Museu d’Art Nacional de Catalunya, MACBA, ARCO, Fundació Antoni Tàpies o Fundació Joan Miró, entre molts altres llocs. Els primers projectes performàtics de Laia Estruch quan va ser resident a la NauEstruch fa deu anys feien referència a el com i de quina manera l’artista pot relacionar amb els altres, forçant, o no, situacions concretes que només pot justificar la seva condició d’artista. La proposta  “No Es Diu Estrutx, senyoreta. Es Diu Estruch, està clar?” va ser un work in progress que partia de la premissa d’aconseguir trobar-se amb el músic Francesc Pi de la Serra  per a que li expliqui la història de la cançó on cita el seu cognom.

https://www.instagram.com/laiaestruch