A càrrec de Maite Garbayo.
Dia: 21/11/2014 | Hora:17:00h | Preu: Gratuït | Telèfon: 93 717 25 71|Lloc:Estruch, Fàbrica de Creació de les Arts en Viu. Veure Plànol
Horari: A la tarda a les 5Per participar al taller només cal que envieu unes línies de motivació i CV al mail nauestruch@lestruch.cat abans del dia 12 de novembre.
La investigadora i crítica d'art Maite Garbayo condueix el taller en què s'analitzen els punts de trobada entre les pràctiques performàtiques i les teories feministes a través del concepte de performativitat, basat en la filosofia del llenguatge de J. L. Austin, i revisat posteriorment per J. Derrida i per J. Butler, que proposa la noció de "performativitat de gènere".
El 1929, la psicoanalista britànica Joan Rivière concebia la feminitat com una màscara, una eterna disfressa, en la seva conferència "Womanliness as a Masquerade". S'obria una porta per pensar la identitat i la subjectivitat com teatralitzacions, com actuacions conformades per gestos, postures i actes susceptibles de materialitzar presències corporals.
El taller analitza els punts de trobada entre les pràctiques performàtiques i les teories feministes a través del concepte de performativitat, pres de la filosofia del llenguatge de JL Austin, i revisat posteriorment per J. Derrida i per J. Butler, qui proposa la noció de "performativitat de gènere". La performance esdevé no només en espai d'agenciament feminista, sinó també en camp de proves des del qual proposar estratègies que posen en crisi les directrius de la representació hegemònica i les formes habituals de mirar i ser mirada / o. Els feminismes i les pràctiques performàtiques tenen en comú el seu caràcter dúctil i permeable, la seva obertura al experiencial i la seva capacitat d'operar des de lògiques diferencials.
Maite Garbayo Maeztu (Pamplona, 1980) Investigadora i crítica d'art. Doctora en Història de l'Art per la Universitat del País Basc i Màster en Teoria Estètica per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic. Com a investigadora, s'ha especialitzat en teoria crítica feminista i estudis de performance. Recentment ha finalitzat la seva tesi doctoral, en què explora l'aparició del cos en la performance durant el tardofranquisme.
Durant l'any 2013 ha estat Estada Acadèmica del Programa Universitari d'Estudis de Gènere de la UNAM. Ha publicat textos en diversos llibres, catàlegs d'exposicions i revistes especialitzades en art contemporani. Compagina la investigació i l'escriptura amb períodes de docència i és editora de la revista Pipa.
Organització:
Ajuntament de Sabadell.
Com arribar-hi:
Autobusos urbans: (www.tus.es) Parades properes Embarcador L5 L8 L55 F5 Francesc Macià L1 L3 L5 L8 L55 F1 F5 |
Afegeix l'activitat al teu mòbil |
|