CA EN FR ES

 

PRESENTACIONS NOW 4/04

NOW és un esdeveniment únic de presentacions artístiques dels residents d’arts visuals i performance de l’Estruch. És un recorregut per diferents espais de la fàbrica de creació on cada artista mostrarà què ha desenvolupat durant la seva residència de creació.

De 17 a 20 h

----------------------------------------------------------------------------------------------

Recorregut:

17.00 h  Adrián Pino Olivera (El novio de Venus). Había una pez / Teatre
18.00 h  Paula Comellas i Jana Sandiumenge. Plec. Yarn /  Sala d’exposicions
18.30 h  Nathalie Rey. Sticky Fingers. / Taller 2 i Taller 3
18.45 h  Alicia Val. P.M.D.B (Primer mecanismo de barrera) / Sala 3
19.15 h  Alicia Sibón. Classe de ioga per a la riquesa de l’esperit / Sala 3
19.45 h  Aurora García Agud i Iván Mozetich. el tembleque / Sala 10

 ------------------------------------------------------------------------------------------------

Adrián Pino Olivera (El novio de Venus). Había una pez. Teatre. 17.00 h

Tot va començar amb un peix. Un peix que movia les aletes. Així s’inicià la vida. Què és la vida des d’aleshores? Un desert. Al desert es poden moure les aletes? Em penso que no. Al desert només s’hi construeixen coses, hotels i ressorts, però no hi ha mars. Tot és sec. I ens filmen. Ens filma un director suec que vol fer un film. Un film d’uns suecs secs a Marina D’Or. És una pel·lícula de terror conceptual: LA VIDA MODERNA. Tant de bo caigués el diluvi i s’endugués tot això. Per tornar a moure les aletes…

Col·laboració: Alumnes de 2n curs de l'Escola Creu Alta de Sabadell

Durada: 45 min.

Paula Comellas i Jana Sandiumenge. Cia Plec. Yarn. Sala d’exposicions. 18.00 h
Yarn és la llavor d’un pacte. Una promesa entre nosaltres. Fa dos anys ens vam proposar de començar a teixir i enregistrar el procés amb fotografies. Ho fèiem sense saber ben bé perquè: per passar el temps, per matar-lo, per omplir-lo.
Va ser així que va néixer Yarn. Com a experiment. Com a punt trobada. Yarn és una proposta d’instal·lació artística i performance que a través de l’escultura tèxtil i la fotografia, exposa la memòria i rastre personal de dues amigues. Yarn explora el temps com a fenomen plàstic i visual a través d’un mateix material, la llana. La instal·lació performativa parteix de la necessitat vital de deixar una empremta o rastre personal, plantejant tres espais en concepte de passat, present i futur.

Durada: 30 minuts

Nathalie Rey. Sticky Fingers. Taller 2/Taller 3. 18.30h
Performance col·lectiva derivada de la instal·lació multimèdia del mateix nom, creada per a l’exposició L’Été des serpents a la Fundació Arranz-Bravo. Concebuda com un procés col·laboratiu, la performance aborda les injustícies viscudes en la infància i les formes en què els nens hi responen. Igual que a Infància a Berlín de Walter Benjamin, aquestes reaccions es caracteritzen per una ira visceral, resultat d’un coneixement encara limitat del món, i per petits actes de rebel·lia que, tot i que simbòlics, prefiguren el gest artístic en la vida adulta. Des d’ aquesta perspectiva, l’obra proposa una reflexió sobre la potència expressiva d’ aquests gestos i la seva capacitat catàrtica.

Creació: Nathalie Rey
Direcció: Javiera Gazitua
Performers: Adrián Pino, Alicia Sibón, Ariadna Galiana Forca, Laura Mas Comas, Nathalie Rey
Fotografia de Josechu Tercero

En col·laboració amb la Fundació Arranz-Bravo

Durada: 10 minuts

Alicia Val. P.M.D.B (Primer mecanismo de barrera). Sala 3. 18.45 h
Peça work in progress que repensa el llençol com a dispositiu d’autodefensa. Des del 28 de febrer de 2024, un sac d’anelles de ferro es transforma, peça per peça, en una superfície de cota de malla reblada teixida a mà. El teixit metàl·lic muta amb el temps i, a mesura que creix, s’activa amb accions que descobreixen el nou cos del material.
Aquest procés busca explorar els límits entre el cos i el material, posant a prova la paciència davant el gest repetitiu i especulant sobre l’arribada d’un punt en què les característiques del teixit anul·lin el seu ús. La interacció amb aquest artefacte es deixa guiar per la seva pròpia sonoritat, proposant jocs de moviment on el pes, l’equilibri i la necessitat de cobrir el cos esdevenen els elements centrals.

Durada: 30 minuts

Alicia Sibón. Classe de ioga per a la riquesa de l’esperit. Sala 3. 19.15 h
Sota la premissa d’aconseguir un model de perfecció que alliberi la consciència, la professora que dirigeix aquesta classe revelarà les intencions del discurs de l’autorealització a través d’una guia per a encaminar la consciència a una eficiència espiritual que esquivi els desitjos de mandra.

L’acció intenta narrar el discurs de la productivitat positiva d'una forma vetllada, a través del mitjà immersiu d'una classe on, qui la rep, n’escolta i integra els seus valors. A través de posicions, visualitzacions i exercicis de respiració, la idea d'una empresa s'instaura en el cos: treballar per al cap com si ho fes per a si mateix, en el qual la línia entre l'espai de treball i el propi, desapareixen. La voluntat de l'empleat i del cap es dilueixen a través de la premissa d'unió cos-ment que projecta el ioga: cos com a força productiva, i ment com a entitat que ho dirigeix.

El públic pot participar de la classe de ioga (porta el teu mat).

Durada: 25 minuts

Aurora García Agud i Iván Mozetich. el tembleque. Sala 10. 19.45 h
Investigació performativa i escènica que explora la relació entre el cos i el so a través dels tremolors i les vibracions. Proposa un diàleg entre allò que sorgeix en el cos de manera inevitable i allò que es crea i s’explora, i que, per tant, s’obre a la representació. Problematitza i qüestiona les formes de tocar en general, i de fer música en particular, projectant un cos que es transforma a través del tremolor, que esdevé altre. Persegueix al seu torn la idea de la dansa com a esgotament, oferint a les espectadores un espai on trencar el temps, imaginar altres mons, romandre en el misteri.

Ideari: Aurora García Agud
Creació i espai sonor: Aurora García Agud i Iván Mozetich
Assessoria escènica: Violeta Gil
Assessoria de moviment: Julia Irango
Fotografia i vídeo: Mario Zamora i Pau Berga
Producció: Francesc García-Gargud Produccions S.L.

Durada: 30 minuts

TENIM UN PROJECTE. I ARA QUÈ?

Eines per explicar-lo i moure'l

Dilluns 7 d'abril de 2025

Inscripció gratuïta: cal omplir el formulari aquí.

Formació dirigida a professionals de les arts escèniques i arts visuals.

Lloc: Taller 2. L'Estruch. Sant Isidre, 140

La formació Tenim un projecte, i ara què? Eines per explicar-lo i moure'l està dissenyada per introduir als artistes i companyies en la difusió i distribució aportant eines pràctiques que les poden ajudar en el seu dia a dia. Aquest programa combina contingut teòric amb activitats pràctiques enfocades a millorar la presentació i distribució de projectes i espectacles des d'una mirada propera, integral i proactiva.

A qui va dirigida?

Aquesta formació està pensada per a:

  • Artistes independents que volen millorar la distribució dels seus projectes.
  • Companyies que necessiten millorar els seus processos de distribució.
  • Distribuïdores i comunicadores emergents interessades a adquirir eines pràctiques.

Continguts principals

  • Definicions de conceptes clau: difusió, distribució, relacions professionals, xarxa, etc.
  • Estratègia i planificació de la distribució
  • Gestió econòmica: com calcular el preu del bolo (costos fixes i costos variables), la negociació del contracte d'actuació.
  • Com explicar el projecte: mètodes i material. Exercici pràctic

Material necessari

Idealment, cada alumne ha de portar un ordinador per a poder realitzar les pràctiques individualment. En cas contrari, les pràctiques es realitzaran de manera col·lectiva.

HORARIS
09.30 a 10.00 h Benvinguda i cafè
10.00 a 13.00 h Formació (primera part)
13.00 a 14.00 h Pausa per dinar
14.00 a 16.00 h Formació (segona part)

Equip formador

Daphné Malherbe

Des de l'any 2000 treballa com a productora executiva a França per a companyies, grups de música, festivals i altres projectes culturals. Ha portat la producció i gestió cultural de la companyia de dansa Sol Picó, durant 7 anys i mig. Ha estat manager de Lluc Castells, escenògraf i figurinista (2013-23) i de la companyia de circ Mumusic Circus (2017-20). Ha estat engarregada de la distribució de la cia Los Galindos (2021-22). El 2023 entra a l'equip de la Central del Circ com a cap de projecte de creació, investigació i internacionalització. És formadora i assessora de gestió cultural, producció artística i distribució. Ha sigut membre de la comissió d’internacionalització de Circored (2018-24) i de l’APCC (2022-24).

Laia Casanova
Gestora cultural. Llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses (ADE) per la Universitat de Barcelona, Màster en Gestió de polítiques i projectes culturals per la Universitat de Saragossa i Postgrau oficial en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona. Coodirectora del Festival Panoràmic de Granollers, gerent de Xarxaprod i comissària de projectes vinculats a la cultura visual.

 

Vols conèixer de primera mà la cultura i la lluita sahrauí?

Forma part d'aquesta iniciativa anual, juvenil i internacional en el marc de l'Agermanament de l'Ajuntament de Sabadell amb l'Argub.

Convocatòria oberta per l'edició de 2025 fins l'11 de maig

Aquesta iniciativa t'ofereix l’oportunitat de conèixer la situació de les persones sahrauís, que fa gairebé 50 anys que esperen la resolució d’un conflicte que les obliga a viure en campaments de persones refugiades al desert proper a la població algeriana de Tindouf. Als Camps podràs dur a terme accions socioeducatives i artístiques amb joves, i posar en pràctica els teus coneixements i habilitats en benefici de la comunitat.

Abans de la baixada, rebràs una  formació prèvia sobre cooperació i context històric, a banda de dissenyar el pla de treball, i preparar el viatge. A la tornada, se’t farà partícip d’activitats de retorn social per tal de sensibilitzar la ciutadania de Sabadell sobre la situació del poble sahrauí.

Requisits per participar en aquesta inicativa

Tenir entre 18 i 30 anys
Estar vinculat/da a la ciutat de Sabadell, presentar un projecte artístic o voler realitzar les pràctiques dels teus estudis en l'àmbit social.
Comptar amb experiència en l’àmbit de les arts, el lleure educatiu o l'audiovisual
Tenir disponibilitat la primera quinzena de novembre de 2025


Envia CV i carta de motivació o projecte artístic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Més informació: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., 930 130 256 o @taccbcn

 

Vuitena edició del festival Dansa Metropolitana. Del 13 al 30 de març

Dansa Metropolitana 2025 arriba per omplir de vida i moviment dotze ciutats de l'àrea metropolitana de Barcelona, entre elles Sabadell. Amb una programació que destaca per la seva amplitud i diversitat, el festival reuneix artistes locals i internacionals d’excel·lència per oferir propostes úniques i trepidants als seus públics. 

Aquest any el festival posa l'esment en la connexió íntima entre el so i el moviment, explorant com la vibració crea diàlegs únics entre cos i música. Aquesta interacció esdevé un llenguatge artístic que transcendeix disciplines i suscita emocions compartides, oferint als públics unes experiències sensorials totals.

A Sabadell podem veure els següents espectacles:

Be Soul Fest 2025. Dansa i cultura urbana

 

Els Dies Raros. Cia Les del Picnic

Dissabte 15 de març. Teatre de l'Estruch. Sant Isidre, 140. Gratuït.
D'11h a 14 h (a les 13.30 h hi haurà un petit col·loqui amb la companyia per parlar del seu procés de creació).

Júlia Godino i Alexa Moya ens obren les portes del seu nou projecte. L’escenari que presenten parteix de la familiaritat de la vida quotidiana, un espai comú -com pot ser una taula de bar o de menjador- inclinat uns 20 graus a l'esquerra, alterant completament la realitat dels personatges i el moviment dels objectes. Aquesta inclinació genera una distorsió, creant un món absurd embolcallat d'humor irònic, a partir del qual performen una dramatúrgia que gira entorn a com es posicionen els cossos i les identitats personals a l’hora de navegar la societat. El projecte explora els conceptes d’orientació i desorientació a partir d’autores com Sarah Ahmed. 

Fotografia de l'activitat
 

Cinemes en Dansa. The Royal Ballet. Romeu i Julieta

Dijous 20 de març a les 20.15 h. 22 €

Retransmissió en directe de l’estrena de Romeo i Julieta amb The Royal Ballet a 11 cinemes simultàniament, en esclusiva per Dansa Metropolitana

Cinemes Imperial 3D. Plaça de l'Imperial, 1. Sabadell

 

El Baile de la Zurda + OUTSKRTS + AM I WHAT? LaCerda / Souldiers / Elvi Balboa

 

Vibracions Sabadell. Lali Ayguadé i Joan Ramon Graell + Teatre-dansa Petit Món i Escola de dansa Bots

Carmina Burana Factoria de Dansa

Com es plantegen les joventuts els feminismes en el context actual a través de les arts, les orientacions i les cures?

Quins seran els seus desitjos més íntims en tant crítica als processos de vida estandarditzats i monopolitzats? Quins camins creatius visualitzen a futur? Com relacionen les seves trajectòries, emocions, percepcions, experiències en un procés artístic creatiu? Poden reconèixer els inicis o el germen per fer una proposta artística fora de lògiques convencionals de l'art contemporani?

L'artista resident a l'Estruch, Frank Trobok ha treballat en el projecte de mediació Lligams juntament amb l'alumnat de 2n de batxillerat artístic de l'Institut Vallès, Amb la professora Neus Segalés i Rosa Martínez Carrión.

LLIGAMS és un procés creatiu dirigit per Frank Trobok i desenvolupat per la joventut del Batxillerat artístic de l'IES Vallès. Que busca descobrir les possibles “orientacions” o “línies de vida” de les joventuts implicades amb les arts contemporànies. Per a Sara Ahmed estar orientada a més d'un aspecte sexual és “alinear el cos i l'espai: només sabem en quina direcció girar un cop sabem en quin sentit estem orientades” llavors, aquestes orientacions són percepcions o fenòmens en què el punt de partida és des d'on el món es desplega: l'aquí del cos i l'on que habita. Es podria pensar també que la línia de vida podria ser una cosa que ens salvi.

La invitació és a perdre'ns, com quan es perd un ésser estimat o quan es trenquen relacions afectives, és difícil mantenir el rumb, perquè l'amor també ens dona una certa direcció a la vida, per això es busquen noves direccions.

“Buscarem camins no oficials, per queeritzar les anades i vingudes diàries, pensant en les orientacions que entreveuen futurs possibles”

El proper 7 de març es presentarà aquest procés creatiu que vol visibilitzar les identitats o línies de vida de les joventuts a les arts contemporànies, des d’una perspectiva queer, decolonial i dissident.

 

LLIGAMS. ACCIÓ I EXPOSICIÓ. DIVENDRES 7 DE MARÇ

  • Performance. Nau B de l’Estruch. 11 a 12 h
  • Trajecte. Recorregut a peu fins el museu. 12 a 13 h
  • Exposició. Museu d’Art de Sabadell. Inauguració 7 de març a les 13 h. Exposició del 7 al 16 de març de 2025

 

En el marc del Dia Internacional de les Dones.

MOSTRA OBERTA DE PROJECTES D'ESCENA I TECNOLOGIA DIGITAL.

Creació, tecnologia, disseny, espai, cos, comunicació

Dissabte 22 de febrer a les 16.30 h. Taller 2 i Sala d'Exposicions

Els alumnes del Postgrau en Escena i Tecnologia Digital de l'Institut del Teatre estan aquests dies en residència a l'Estruch, tutoritats per Alba G. Corral, Àlex Posada i Los Sara Fontan,  treballant en projectes amb un fort accent pràctic i experimental, investigant com les tecnologies s'interrelacionen amb les arts en viu.

Podrem veure sis prototips inicials, inspirats per la idea de feedback. Es tracta d’una primera posada en comú dels projectes, que se seguiran desenvolupant fins al juny, on les alumnes experimenten amb les possibilitats performatives de la imatge, el so, la il·luminació i la programació digital.

Presentacions de: Miquel Aguiló, Clàudia Aguiló, Oriol Colomer, Jaime Domingo, Carla Elias, Iona Estarlí, Núria Ginestà, Camila Alejandra López, Alicia Marco, Helena Mateos, Clara Mouzinho, Etan Niño, Miguel Pintre, Magí Serra, Sidney Latil i Júlia Vives.

El Postgrau en Escena i Tecnologia Digital (Institut del Teatre) és un nou programa de formació sobre l’expressivitat de les tecnologies digitals i les seves interrelacions amb les arts en viu, amb un accent fortament pràctic i experimental.

Els destinataris del postgrau són professionals de l'escena en viu, dedicats a l’escenografia, la dramatúrgia, els llenguatges del cos i el moviment, professionals de perfil tècnic amb experiència en disseny d'il·luminació, so, audiovisual i multimèdia, persones graduades en arquitectura, disseny, comunicació audiovisual i arts visuals, i en general qualsevol persona interessada en l'aplicació de la tecnologia digital a les arts en viu. 

 

Han començat els treballs de muntatge de la nova carpa, que duraran uns mesos

Ja comença a lluir la nova Vela al pati de l'Estruch, l’espai escènic que acollirà les residències tècniques i de creació dels espectacles de circ. Una carpa circular de 28 metres de diàmetre i 11,5 metres d'alçada que se se sustenta en uns pilars de 14,5 metres d’alçada. Una estructura àmplia i estable que permetrà realitzar activitats al seu interior de manera còmoda i segura.

La Vela podrà donar cabuda a un aforament de fins a 350 persones.

La Vela és considerada un punt estratègic per a la creació d'espectacles circenses, va arribar a l’Estruch per primera vegada l’any 2015, cedida per la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’un centre públic de residència i creació per a artistes i companyies de circ i, per tant, el seu paper és clau en el desenvolupament del circ català i en el treball de l’entorn social immediat.

La renovació de la Vela inclou millores en la infraestructura, però també en l’adequació del paviment, la climatització i la graderia. D’altra banda, la nova carpa també permetrà repensar tota la part escenotècnica de l’Estruch i així adaptar-la a les necessitats actuals de les companyies residents.

 

21/03 COMENÇA EL TEU CAMÍ CAP A LA INVISIBILITAT

Alicia Sibón | Resident d'Arts Visuals i performance

Et persegueix la idea que si no et fas visible, no aconseguiràs els teus somnis, difícilment es donaran les condicions que et facilitin autorrealitzar-te?

Comença el teu camí cap a la invisibilitat.

Si contínuament t'assalta la idea romàntica d'anar al camp i de tenir un Nokia, l’artista Alicia Sibón et convida a aquesta meditació. Aquí podràs escapar del cicle de productivitat i consum, de la promesa de capital social i econòmic amb la qual et sedueixen els teus dispositius.

A través d'un abandó de la representació, la teva consciència ocuparà el lloc que es mereix, més enllà del règim d’allò visual que marquen les tecnologies de captació gràfica.

Dia: divendres 21 de març

Hora: 19 h

Lloc: L'Art Fotogràfic. Francesc Layret, 19 Sabadell

Sessió gratuïta. Informació i reserves: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 


 

12/03 TALLER DODÓ!

CREACIÓ D'UN OBJECTE MÀGIC | Adrián Pino

Com a part de la seva residència artística a NauEstruch, Adrián Pino Olivera, en col·laboració amb el col·lectiu DACS, us convida a participar en un dels seus tallers DODÓ! El Dodó és un moviment artístic que reivindica la innocència radical, el joc i la fantasia com a eines de transformació social i com a camí per recuperar la nostra essència divina. KID THEM ALL!

En aquest taller, us proposem portar un objecte qualsevol del que vulgueu desfer-vos per jugar amb ell a crear noves possibilitats i noves realitats. Un taller on traurem la nostra ment dels seus llocs comuns per aventurar-nos en allò màgic i surrealista!

I recorda de portar el teu objecte per jugar!

Dia: Dimecres 12 de març

Horar. 17.30 a 19.00 

Lloc: Taller 1. Estruch. No cal experiència artística prèvia

Taller gratuït

Més info: https://elnoviodevenus.wordpress.com/ @elnoviodevenus

 

10/02 L'ARTISTA RESIDENT NATHALIE REY BUSCA PARTICIPANTS

En el marc del seu projecte «Sticky Fingers», l'artista Nathalie Rey busca persones, ja siguin amateurs o professionals, interessades a formar part d'una creació performativa col·lectiva.

La proposta inclou participar en una coreografia i/o en la lectura o gravació de textos personals, en interacció amb una instal·lació composta per pupitres escolars coberts de xiclets.

El tema aborda aquest estat emocional propi de la infància, quan reaccionem a la injustícia, de manera instintiva i sense filtre (percebuda de manera visceral, però encara sense les eines intel·lectuals per a definir-la), potser enganxant un xiclet sota la taula.

Es realitzarà una primera sessió de trobada el dilluns 10 de febrer.

Horari: de 17.00 a 20.00 h

Lloc: Taller 1 de l’Estruch.

 

14/02 NO SELECCIONADIS- EXPOSICIÓ

Exposició d'obres d'artistes que s'han presentat a diferents convocatòries i no han estat seleccionades.

Inauguració: divendres 14 de febrer de 2025. 18 h

Horari: dilluns 17, 24 de febrer i 3 de març, de 17 a 20 h

Lloc. Taller 1 de l'Estruch.

@dacs_artistes

 

17/02 DESDIBUIXANT L'ESTRUCH. SESSIÓ DIBUIX

Sessió de dibuix al natural de l'entorn de l'Estruch i taller experimental de dibuix amb diversos tipus de grafit. A càrrec de l'artista Teresa Pampalona @teresapamapalona.art

Dia: 17 de febrer de 2025.

Hora: 17.30 h

Lloc: Taller 1 de l'Estruch

@teresapamplona.art

 

 24/02 LA RECOLLIDA DE FRUITS CAIGUTS. TALLER

Taller d'escriptura pre-primaveral. Un apropament corporal a la vivència de la terra en la preparació de la primavera. Una experimentació amb l'escriptura automàtica. A càrrec d'Esther Pardo Herrero. Poeta, sociòloga, artterapeuta.

Siguem llavor, brot, bosc, i recollim fruit madurs. @estherpardoherrero

Més info i inscripcions: @dacs_artistes o Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.