L’Estruch, fàbrica de creació de les arts en viu, és un centre de producció i difusió d’art contemporani situat en les rehabilitades instal·lacions de l’antiga fàbrica tèxtil Ca l’Estruch de Sabadell. Aquest centre cultural municipal ofereix recursos –espais, eines, formació, difusió– per a creadors de diferents perfils i disciplines. A l’Estruch s’hi troben tant artistes professionals reconeguts a nivell internacional com creadors emergents que tot just comencen la seva carrera. Hi conviuen investigadors i artífexs de totes les àrees artístiques: escèniques, musicals, visuals... L’Estruch esdevé un escenari excepcional per desenvolupar experiències educatives que permetin el contacte dels estudiants amb els processos de treball del creador contemporani, professió on la interdisciplinarietat és cada cop més necessària i habitual.
Les propostes pedagògiques que us presentem, pretenen apropar l’art contemporani als infants i joves a partir de l’observació, l’anàlisi i la participació dels estudiants en els projectes artístics que s’estan desenvolupant en la temporada actual de l’Estruch, així com animar-los a qüestionar les idees precon-cebudes sobre els conceptes d’artista, creació i art contemporani.
Enguany, continuem oferint les activitats i tallers que tan bona acollida han tingut en cursos anteriors, i que trobareu descrites a continuació, així com les visites dinamitzades a La Vela, la carpa de circ de l’Estruch, que vam iniciar el curs passat amb molt bona acollida.
Amb tot plegat, esperem despertar i estimular l’interès dels infants i joves per la creació contemporània, convidant-los a descobrir un espai de producció, difusió i formació artística que tenen molt a prop de casa seva, apostant per la formació d’un públic informat i amb esperit crític. A continuació, us presentem les activitats educatives que hem programat a l’Estruch pel curs 2017 – 2018.
Us hi esperem!

estruchenviu@ajsabadell.cat

Assajos oberts a l'Estruch

A qui s'adreça:
Alumnes de 2n cicle d’educació infantil, educació primària, 2n cicle d’ESO, batxillerat, formació professional i escoles d'adults.

Descripció:
Els artistes i les companyies d’art en viu que es troben en procés de creació a l’Estruch obren les seves sessions d’assaig, mostrant fragments del seu espectacle, per tal que els estudiants coneguin de prop el seu treball artístic i puguin aportar les seves observacions i opinions sobre el projecte que preparen.

Els assistents a l’assaig obert podran gaudir de promocions de descompte i entrades gratuïtes per veure els espectacles programats a l’Estruch.

Objectius:
- Mobilitzar l’estudiant i enriquir les seves experiències escèniques.
- Assistir a un assaig obert d'una obra programada a l'Estruch.
- Potenciar l'intercanvi entre l'alumnat i els artistes professionals.
- Donar a conèixer l'Estruch.

Competències bàsiques:
- Competència artística i cultural
- Competència comunicativa lingüística i audiovisual


PROGRAMACIÓ:

De febrer a maig de 2018 s'ofereixen els següents assajos oberts:

 • Producció Nacional de Dansa presenta Many  (Thomas Noone ) i L'estol   (Roser Espinosa)   14 de febrer, a les 12.00 h
 • Companyia Silosenomecuelgo –  22 de febrer, a les 12.30 h
 • Companyia Big Band Basket Beat Barcelona presenta Basket Beat  - 23 de febrer, a les 12.30 i les 18.30  h
 • La Companyia Twisting de Balance presenta Futuro animal - 7 de març, a les 18.30 h.
 • La Companyia Planeta Trampolí presenta Back 2 classics – 21 de març, a les 10.30 h
 • La Companyia Germanes Gestring presenta A muerte  – 23 de març, a les 12.30 h
 • La Companyia Amer i Àfrica presenta Envà  – 18 d'abril, a les 18.00 h
 • Companyia Nom provisional  – 9 de maig, a les 10.30 h

ASSAJOS OBERTS - De febrer a maig de 2018


PND - Producció Nacional de Dansa (Thomas Noone i Roser López Espinosa)

A qui s’adreça: 
Alumnes d'ESO, batxillerat i formació professional.

Descripció:
Dues primeres espases del món de la dansa es donen la mà en una producció que vol mostrar la gran riquesa i diversitat de companyies i creadors del nostre país que gaudeixen de reconeixement nacional i internacional. 
 
Thomas Noone, que treballa amb la seva pròpia companyia a Barcelona des de 2001 i com a coreògraf convidat de companyies internacionals, presenta Many, una peça abstracta que aborda el tema de l’individu versus el grup. 
 
Per la seva banda, la coreògrafa Roser López Espinosa ha obtingut diversos premis i és regularment present en escenaris internacionals. La peça que presenta, L’estol, pren com a punt de partida el fascinant viatge de migració de les aus i el desig de volar. 
 
Desenvolupament:
Data:  dimecres 14 de febrer de 2018
Hora inici: 12.00 h 
Durada: 20 minuts d’espectacle aprox. i 30 minuts de col·loqui amb els artistes
Aforament: 270 alumnes
Lloc de realització: Teatre Principal
Cost: gratuït
 
Inscripció:

Companyia Silosenomecuelgo (trapezi mini-volant)

A qui s’adreça: 
Alumnes d'ESO, batxillerat i formació professional.

Descripció:
Silosenomecuelgo és una companyia de teatre circ especialitzada en tècniques aèries, com trapezi fix, dobles, teles, corda, perxa xinesa i petit volant; i teatre d'humor, proper a la mirada del pallasso. La companyia està formada pel Jordi Monmany, la Marta Erra i la Marta Pitarch i es va crear l'any 2006; és el resultat d’una intensa recerca en l’univers del circ i de l’expressió com a mitjà comunicador. 
 
És localitzen per la comarca d'Osona, Catalunya, on estableixen el seu espai de creació.
La companyia treballa al volant del circ i l'humor per crear espectacles propers al públic de totes les edats. Presenta propostes familiars, tant de sala com de carrer.
També ofereix espectacles, passacarrers, animacions i números de circ per fires i mercats medievals.
L’Associació ofereix la posibilitat de fer tallers, tant a petits com a grans, de: Trapezi · Malabars · Acrobàcia · Corda fluixa · Monocicle
 
El projecte que treballen a l’Estruch està en una fase molt inicial. Es mostren disciplines de circ i hibridacions amb altres disciplines. El trapezi mini-volant és la base de l’espectacle.
 
Desenvolupament:
Data:  dijous 22 de febrer de 2018
Hora inici: 12.30 h 
Durada: 20 minuts d’espectacle aprox. i 30 minuts de col·loqui amb els artistes
Aforament: 50 alumnes
Lloc de realització: Nau B de l'Estruch
Cost: gratuït

Inscripció:


Companyia Big Band Basket Beat Barcelona amb  Basket Beat (dansa i música)

A qui s’adreça:
Alumnes d’ESO, batxillerat, formació professional (matí) i escoles d'adults (tarda)

Descripció:
"Un nosaltres abans que un jo"

Basket Beat representa un pas endavant per la Big Band Basket Beat Barcelona, en la mesura que es vol fer més àmplia l’experiència estètica i discursiva de la proposta artística. D'un concert amb pilotes de bàsquet passem a un espectacle actual, sincer i directe on el llenguatge principal és la música, però̀ també́ hi tenen lloc la dansa, el teatre i la tecnologia per tal d'explicar de manera metafòrica, crítica i divertida el conflicte que neix inevitablement entre jo i els altres en aquesta sorollosa i opressiva societat de la immediatesa, el control i la desmesura.
 
A nivell de concepte, han volgut portar a escena el treball humà̀ que fan cada setmana en les desenes de tallers que realitzen des de Basket Beat. Per l'altra, a nivell estètic, l'espectacle reflecteix les diferents influències musicals (rock, jazz, tradició clàssica, música ètnica i música urbana) dels integrants de la BBBBB que, gràcies a la sonoritat de les pilotes queden naturalment amalgamades. Veus, percussions, teclats, instruments de vent i un sorprenent tubòfon vesteixen i adornen el ritme trepidant que imposen les pilotes i que és l'eix que ho vertebra i unifica tot. El resultat és una música original, sorprenent i fresca, una música única que ha estat creada, encara que costi de creure, de manera col·lectiva.
 
A nivell visual, la pilta també és protagonista, amb tot tipus de trucs, acrobàcies i figures impossibles. Però també veureu llums estroboscòpiques, dansa urbana, claqué i coreografies tribals; escoltareu sons activats per triggers, paisatges sonors i ritmes àrabs que us arribaran al cor.
 
Desenvolupament:
Data: Divendres 23 de febrer de 2018
Horari: 12.30 h i 18.30 h
Durada: 20 minuts d’espectacle i 30 minuts de col·loqui amb els artistes
Aforament: 160 alumnes
Lloc de realització: Teatre de l'Estruch
Cost: gratuït

Inscripció:   
 


Companyia Twisting de Balance, amb Futuro animal  (trapezi i performance)
 
A qui s’adreça:
Alumnes de formació professional i escoles d'adults.

Descripció:
El circ de Futuro animal pot esdevenir en una mena de món després de la destrucció total de totes les coses que coneixem. Una mirada necessàriament posada en el nostre present, un món en flames, una revisió inevitablement distòpica, però carregada d’armament possibilitador d’esperança.
 
Futuro animal també pot suggerir la idea d’un món futur ple d’éssers i natura. Però és també un anar cap a allò animal, un tipus d’involució, de retorn al primitiu, una idea que suggereix retornar, però retornar a un refugi per juntar-se al voltant del foc, estar propers, compartir la calor del menjar, comprendre que el gest quotidià de juntar-se és ontologia de la resistència humana. Sempre estem, som i ens fem en relació a l’altre, amb els altres.
Sentir-nos reconfortats en la proximitat pot salvar-nos. Però pensar amb tu el que hi ha entre tu i jo, retornar al refugi d’una llar, la casa que ens ampara del fret i la pluja després de les guerres o cataclsmes i preguntar-nos: què tal el viatge, com estàs, vols menjar, ens prepara per tornar a sortir a explorar la vida, però més animalment vitals i generosos.
 
Els éssers humans que viuen a l’altra banda del mur estan voluntàriament transformant els seus cossos en animals. El hippie i la mestra de cerimònies, Leire Mesa, ens porten a visualitzar un espai multidimensional. En ell els processos de deshumanització de la societat actual es veuen reflectits en els culs de silicona, els murs mediàtics de desinformació, la dona trencada com a símbol del fracàs humà, els èxodes, els cossos de circ i la seva caducitat.
 
Desenvolupament:
Data: Divendres 7 de març de 2018
Horari: 18.00 h
Durada: 20 minuts d’espectacle aprox. i 30 minuts de col·loqui amb els artistes
Aforament: 146 alumnes
Lloc de realització: La Vela de l'Estruch
Cost: gratuït
 
Inscripció:   
 

Companyia Planeta Trampolí amb Back 2 classics (llit elàstic)
 
A qui s’adreça: 
Alumnes d'educació primària.

Descripció:
Back 2 Clàssics no és un espectacle o un número en sí mateix, és un projecte a través del qual es pretén crear un llenguatge escènic al voltant d'un llit elàstic, un concepte de treball que permeti representar infinites situacions que permetin a l'artista comunicar-se amb el públic i amb altres artistes.
És la utilització d'aquest llenguatge el què permetrà crear números que funcionin per ells mateixos, dins d'altres creacions o un espectacle.
 
Back 2 Classics neix amb les següents vocacions:
 • Crear un concepte de treball i un llenguatge polivalents que tinguin el trampolí com a element central que pugui existir per ell mateix i dins d'altres projectes i que ens permeti presentar infinites situacions.
 • La confrontació del circ tradicional i el contemporani: crear un projecte on l'escencia del circ tradicional es beneficia de la multidisciplinaritat del circ contemporani i les arts modernes. L'entreteniment i la reflexió han de ser compatibles.
 • El risc com a il·lusió i/o realitat, la qualitat tècnica i el virtuosisme representen características irrefutables del resultat final.
 • Viabilitat artística i econòmica (1). Trampolí per a tots els públics I professionals. El projecte ha de poder formar part d'altres projectes per tant un plà logístic/artístic serà de vital importància per eliminar tots aqueslls obstacles que impossibiliten que aquesta disciplina es mogui amb la mateixa facilitat que ho fan altres.
Es desenvolupa al voltant del llit elàstic, que serà la pedra angular del projecte. Tota la recerca girarà al voltant d’aquest element i s'usarà sense cap tipus d'estructura adjunta i/o matalassos laterals, es presentarà en el seu estat més primitiu. Així mateix també es preveu l'ús d'altres elements simples com cadires, taules o taulons de fusta per a crear-hi diversos tipus d'interacció sense que la simplicitat i senzillesa escènica se'n vegi afectada
 
Desenvolupament:
Data: Dimecres 21 de març de 2018
Horari: 10.30 h
Durada: 20 minuts d’espectacle aprox. i 30 minuts de col·loqui amb els artistes
Aforament: 130 alumnes
Lloc de realització: La Vela de l'Estruch
Cost: gratuït

Inscripció:   


Companyia Germanes Gestring amb A muerte (dansa)

A qui s’adreça:
Alumnes d’ESO, batxillerat i formació professional.

Descripció:
A mort com a lema
A mort com a forma de vida
Així creuen que ha de ser una obra, així ha de ser representada, a mort.
 
“A muerte” és una obra escènica i una pel·lícula, individuals. Ambdues han estat creades paral·lelament partint d’un mateix concepte però amb processos, guió i resultats diferents.
Porten en vena la ironia de la humanitat. Són filles del s.XXI, són resultat de tota l’escombraria prèvia, amb burla i macarreria es presenten, no saben actuar d’una altra manera.
Davant d’aquest món cruel i fugaç només queda el suicidi però opten per mirar-se el melic, així són, la celeritat del temps i del ritme de vida els queda curt; per això, sense esperança i sense por van a mort amb la vida.
És l’ànsia de crear la que les impulsa, així l’obra es plasmarà com un vòmit, una explosió de situacions, no hi ha espai per a donar l’alè ni la pausa, com un joc macabre on el descans o el dubte no valen, mors
 
Desenvolupament:
Data:  Divendres 23 de març de 2018
Horari: 12.30 h
Durada: 20 minuts d’espectacle aprox. i 30 minuts de col·loqui amb els artistes
Aforament: 160 alumnes
Lloc de realització: Teatre de l'Estruch
Cost: gratuït

Inscripció:   
  


Companyia Amer i Àfrica amb l’espectacle Envà (equilibris acrobàtics, humor)

A qui s’adreça:
Alumnes de formació professional i escoles d'adults.

Descripció:
Entre 250kg de palla i 125kg de massa humana, dues persones divaguen a través del moviment, els equilibris, l'humor i la composició de l'espai, sobre les peculiaritats de les relacions humanes.
 
Les persones sovint construïm parets mentals que ens protegeixen d’un suposat perill emocional respecte els altres, ens passem la vida buscant la manera d’alliberar-nos  i l’únic que cal és tirar a terra l’envà que ens impedeix sentir plenament i comunicar-nos sense barreres. Simbòlicament reflectim l’estupidesa de la naturalesa humana i totes aquelles accions que fem en va per tal de trobar-nos amb l’altre.
 
Tot això a partir del moviment i la tècnica de mans a mans treballada des de la integració de les figures en el context, unint l’acrobàcia amb la història, humor i intensitat, emoció, innovació i bellesa.
 
Desenvolupament:
Data:  Dimecres 18 d’abril de 2018
Horari: 18.00 h
Durada: 20 minuts d’espectacle aprox. i 30 minuts de col·loqui amb els artistes
Aforament: 146 alumnes
Lloc de realització: La Vela de l'Estruch
Cost: gratuït

Inscripció:   
  


Companyia Nom Provisional  (duo de perxa xinesa i bicicleta acrobàtica)

A qui s’adreça:
Alumnes d'educació primària.

Descripció:
Un home i una dona busquen però no saben exactament què estan buscant. Pel camí aprendran a treballar plegats per descobrir el seu objectiu. Es pot trobar el que no saps que has perdut?
 
Més informació  (Facebook)
 
Desenvolupament:
Data:  Dimecres 9 de maig de 2018
Horari: 10.30 h
Durada: 20 minuts d’espectacle aprox. i 30 minuts de col·loqui amb els artistes
Aforament: 50 alumnes
Lloc de realització:  Nau B de l'Estruch
Cost: gratuït

Inscripció:   
  


Informació:
L'Estruch (fàbrica de creació de les arts en viu)
Persones de contacte: Isabel Gómezi Salut Tarruell
Telèfon: 93 717 25 71 (matins de 10 h a 14 h)
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
 
Organització:
Regidoria de Cultura. L'Estruch (fàbrica de creació de les arts en viu)

 


ASSAJOS OBERTS JA REALITZATS DEL PRIMER TRIMESTRE


Pel primer trimestre del curs 2017-18 s'han ofert els següents assajos oberts:

 • En Raul Canaz presenta l’espectacle Sinapsis(circ) i la Val Jauregui presenta l’espectacle Corazonadas20 d’octubre de 2017, a les 10.30h
 • La Companyia Psirc presenta l’espectacle El meu nom és Hor (circ)8 de novembre de 2017, a les 12.30h
 • La Companyia Wilky Troc presenta l’espectacle Etairas (dansa teatre) 10 de novembre de 2017, a les 12.30h
 • La Companyia Jadeo Teatro presenta l’espectacle Vivo sin vivir en mí (dansa) 24 de novembre, a les 12.30h
 • La Companyia Thomas Noone Dance presenta l’espectacle Closer (dansa) 29 de novembre, a les 12.30h

 

1. Companyia Raul Canaz, Sinapsis i Val Jauregui Corazonadas (circ)

A qui s’adreça:
Alumnes de 2n cicle d’educació infantil (P4 i P5) i educació primària.

Descripció:
Per al Raul Cañas (de nom artístic Raul Canaz) el malabarisme i la corda fluixa són la combinació perfecta per poder expressar-se. Els objectes que volen creen una atmosfera de màgia, mentre que l’equilibri a la corda fluixa manté el suspens. Amb “Sinapsis” pretén que el públic faci una mirada als pensaments, idees,... que donen lloc a la creativitat de l’artista. L’actuació vol portar a l’espectador a veure què passa per la ment del malabarista.
La Val Jauregui amb “Corazonadas” busca la sensació de benestar i felicitat que li provoquen algunes coses, que per altres persones poden ser insignificants, però que per a ella representa quelcom important. Per aconseguir-ho explora diferents possibilitats dins l’antipodisme (malabars amb els peus); experimenta amb patrons que es formen amb pilotes movent-se a través de les 4 extremitats de l’artista.
Vídeo de Raul Canaz
Vídeo de Val Jauregui

Desenvolupament:
Data:  divendres 20 d’octubre de 2017
Horari: 10.30 h
Aforament: 160
Lloc de realització: La Vela
Cost: gratuït

Inscripció:


2. Companyia Psirc, El meu nom és Hor (circ)

A qui s’adreça:
Alumnes de 2n cicle d’ESO, batxillerat, formació professional i escoles d'adults.

Descripció:
La companyia Psirc, guanyadora del Premi Zirkolika 2012 a la millor companyia novell, presenta ara el seu segon espectacle, “El meu nom és Hor”. Inspirant-se ens referents surrealistes, es tracta d’ una peça basada en poesia visual, expressió personal i tècnica de circ, el mans a mans, la manipulació d’objectes, les marionetes, l’estudi de moviment i tot el que el camí aporta a una creació: “Això que us ensenyarem no us farà més intel·ligents ni virtuosos, ja que el nostre circ no és ni escola ni església. Aquí no hi ha passat, present ni futur. No tenim cap intenció, ni tan sols la d’enganyar-vos. Nosaltres no argumentem. No volem demostrar, denunciar ni ensenyar res. Ni tan sols volem convèncer-vos del contingut de la nostra representació, en el cas que preferiu considerar-la buida. Podria semblar que no fa falta que vingueu. Però no és així”.

Veieu un vídeo promocional de l’espectacle
Més informació

Desenvolupament:
Data: dimecres 8 de novembre
Horari: 12.30h
Aforament: 160
Lloc de realització: La Vela
Cost: gratuït

Inscripció:   
   AFORAMENT COMPLET


3. Companyia Wilky Troc, Etairas (dansa teatre)
 
A qui s’adreça:
Alumnes de 2n cicle d’ESO, batxillerat, formació professional i escoles d'adults.

Descripció:
La companyia Wilky Troc, de la coreògrafa Meritxell Checa, torna a l’Estruch, després d’haver-hi presentat amb èxit peces com “Last Picture” i “Protocolo”. “Etairas” –interpretada per Meritxell Checa i Sophie Thirion–, és una peça que parla de la dona, de les dones i dels tòpics de les dones, tal i com la societat les anomena i tal i com elles mateixes es descriuen. “Etairas” vol mostrar l’interior de les dones, la seva sensibilitat i la seva mirada, així com el seu pensament. Vol mostrar la força que hi ha dins d’aquells cossos de sensualitat extrema, i la intel·ligència que trobem a la seva manera de fer, de moure’s, de viure. L’obra també parla de la bellesa de l’ésser humà, de la profunditat i de l’harmonia dels sentits, parlant al mateix temps de la vida i dels judicis socials, els seus rols i els seus límits.
 
Veieu el vídeo promocional de l’espectacle
 
Desenvolupament:
Data: divendres 10 de novembre
Horari: 12.30h
Aforament: 160
Lloc de realització: teatre de l’Estruch
Cost: gratuït

Inscripció:   


4. Companyia Jadeo Teatro, Vivo sin vivir en mí (dansa contemporània)
 
A qui s’adreça:
Alumnes de 2n cicle d’ESO, batxillerat, formació professional i escoles d'adults.

Descripció:
“Vivo sin vivir en mí” neix a partir de l’exhaustiu entrenament corporal i pràctica performativa anomenada “Body Weather”, un sistema de treball creat pel mestre Min Tanaka i desenvolupat a Catalunya per Andrés Corchero, director i coreògraf de la companyia Jadeo Teatro. La peça està formada per cinc intèrprets on les atmosferes –per mitjà de les llums, espai sonor, efectes visuals, cants i cossos que dansen– conflueixen per crear una experiència que roman viva en el cos d’aquell que la mira. En aquesta peça, la companyia intenta acostar-se a la mística, a l’experiència on es busca la unió de l’ànima humana amb allò sagrat durant la nostra existència terrenal. Els intèrprets s’endinsen en el cos espiritual i el cos terrenal a partir d’alguns textos inspiradors que parlen d’aquest tema des de diferents òptiques (Teatro de signos y transparencias d’Octavio Paz, La gravetat i la gràcia de Simone Weil i alguns textos de Santa Teresa de Jesús).
 
Veieu el vídeo promocional de l’espectacle
Més informació

Desenvolupament:
Data: 24 de novembre
Horari: 12.30h
Aforament: 160
Lloc de realització: teatre de l’Estruch
Cost: gratuït

Inscripció:   


5. Companyia Thomas Noone Dance, Closer (dansa contemporània)
 
A qui s’adreça:
Alumnes de 2n cicle d’ESO, batxillerat, formació professional i escoles d'adults.

Descripció:
La reconeguda companyia de dansa contemporània Thomas Noone Dance presenta un nou espectacle concebut com un desafiament a la relació entre el públic i els ballarins, per tal d’aconseguir que la trobada amb l’espectador sigui més propera i democràtica. “Closer” és una peça concebuda per ser representada en pista circular, i per això el seu espai de creació serà La Vela, la carpa de l’Estruch. Els 270º de distribució del públic requereixen trencar la visió tradicional en dues dimensions; el moviment és creat per ser vist des de tots els angles i ha de permetre la utilització de noves eines coreogràfiques. Tot això , sense abandonar la línia de treball habitual de la companyia, centrada en posar en qüestió la nostra identitat: qui som i com manifestem la nostra humanitat mentre intentem controlar el nostre costat animal.

Veieu el vídeo d’un espectacle anterior de la companyia
Més informació

Desenvolupament:
Data: 29 de novembre
Horari: 12.30h
Aforament: 160
Lloc de realització: La Vela
Cost: gratuït

Inscripció:   
  AFORAMENT COMPLET


Informació:
L'Estruch (fàbrica de creació de les arts en viu)
Persones de contacte: Isabel Gómezi Salut Tarruell
Telèfon: 93 717 25 71 (matins de 10 h a 14 h)
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
 
Organització:
Regidoria de Cultura. L'Estruch (fàbrica de creació de les arts en viu)