L’Estruch, fàbrica de creació de les arts en viu, és un centre de producció i difusió d’art contemporani situat en les rehabilitades instal·lacions de l’antiga fàbrica tèxtil Ca l’Estruch de Sabadell. Aquest centre cultural municipal, que l’any passat va celebrar el seu 20è aniversari, ofereix recursos –espais, eines, formació, difusió– per a creadors de diferents perfils i disciplines. A l’Estruch s’hi troben tant artistes professionals reconeguts a nivell internacional com creadors emergents que tot just comencen la seva carrera. Hi conviuen investigadors i artífexs de totes les àrees artístiques: escèniques, musicals, visuals...
L’Estruch esdevé un escenari excepcional per desenvolupar experiències educatives que permetin el contacte dels estudiants amb els processos de treball del creador contemporani, professió on la interdisciplinarietat és cada cop més necessària i habitual.
Les propostes pedagògiques que us presentem, pretenen apropar l’art contemporani als infants i joves a partir de l’observació, l’anàlisi i la participació dels estudiants en els projectes artístics que s’estan desenvolupant en la temporada actual de l’Estruch, així com animar-los a qüestionar les idees precon­cebudes sobre els conceptes d’artista, creació i art contemporani.
Enguany, continuem oferint les activitats i tallers que tan bona acollida han tingut en cursos anteriors, i que trobareu descrites en el present dossier. Com a novetat, incloem una nova proposta: una visita dinamitzada a La Vela, la carpa de circ de l’Estruch.
Amb tot plegat, esperem despertar i estimular l’interès dels infants i joves per la creació contemporània, convidant-los a descobrir un espai de producció, difusió i formació artística que tenen molt a prop de casa seva, apostant per la formació d’un públic informat i amb esperit crític. A continuació, us presentem les activitats educatives que hem programat a l’Estruch pel curs 2016 – 2017.
Us hi esperem!

estruchenviu@ajsabadell.cat

Assajos oberts a l'Estruch

A qui s'adreça:
Adreçat a diversos nivells educatius, depenent de l’espectacle (informació detallada a cadascuna de les propostes)

Descripció:
Els artistes i les companyies d’art en viu que es troben en procés de creació a l’Estruch obren les seves sessions d’assaig, mostrant fragments del seu espectacle, per tal que els estudiants coneguin de prop el seu treball artístic i puguin aportar les seves observacions i opinions sobre el projecte que preparen.

Els assistents a l’assaig obert podran gaudir de promocions de descompte i entrades gratuïtes per veure els espectacles programats a l’Estruch.

Objectius:
- Mobilitzar l’estudiant i enriquir les seves experiències escèniques.
- Assistir a un assaig obert d'una obra programada a l'Estruch.
- Potenciar l'intercanvi entre l'alumnat i els artistes professionals.
- Donar a conèixer l'Estruch.

Competències bàsiques:
- Competència artística i cultural
- Competència comunicativa lingüística i audiovisual

Durant el primer trimestre del curs 2016-2017 vam programar els següents assajos oberts: The Lemon Collective va presentar l’espectacle The Alchemist (circ i arts digitals); Juan Carlos Lérida va presentar l’espectacle Acercamiento al baile (dansa); Alba Valldaura, Ireneu Tranis i Mariona Naudín van presentar l’espectacle Mos Maiorum (teatre); i el col·lectiu Laden Classe va presentar l’espectacle 193 problemes (circ).

Pel segon i tercer trimestres del curs hem programat els següents assajos oberts:

  • La companyia Los Galindos presenta l’espectacle Udul (circ) – 25 de gener de 2017, a les 10.30h
  •  La companyia The Impact Of presenta l’espectacle Thoven y Maya (dansa) – 10 de febrer de 2017, a les 10.30h 
  •  La companyia Zart presenta l’espectacle Los peces no hacen preguntas (nous formats escènics) – 17 de febrer de 2017, a els 12.30h
  •  La companyia Big Bouncers presenta l’espectacle O. V. N. I. (Objectes Varis No Identificables) (dansa i nous formats) – 24 de març de 2017, a les 12.30h
  • La companyia Atempo presenta l’espectacle Pulso (circ) – 29 de març de 2017, a les 18.00h

ASSAJOS OBERTS DEL SEGON I TERCER TRIMESTRE


Los Galindos - Udul (circ)

A qui s’adreça: 
Alumnes d'educació primària i secundària.

Descripció:
Los Galindos –Bet Garrell i Marcel Escolano, en col·laboració amb Anna Pascual–, que van obtenir el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat 2016, assagen a l’Estruch un nou espectacle, que serà representat a la seva “iurta”, una carpa autoportant de fusta i lona que acull les seves obres des de 2011.

Aquest nou espectacle és fruit d’una interessant recerca sobre les possibilitats de la iurta com a espai escènic. Amb un to excèntric i, alhora, quotidià, Udul s’inspira en el ritme del vodevil per treballar el joc escènic d’entrades i sortides de la pista. En aquest espai, podrem descobrir paisatges emocionals on l'encontre i la desavinença conviuran amb la falsa cortesia, l'ego, la crueltat i la por. Un temps de joc i de vivència. Circ d'entranya, visceral i simple. Els personatges són els protagonistes d’una seqüència de situacions que reescriuen amb tenacitat, amb convenciment, amb naturalitat, més enllà del conflicte o l'entesa; perseveraran en desencallar les situacions fins a vendre's a qualsevol preu per seguir existint, si cal, fins a la hilaritat.

Veieu vídeos dels espectacles anteriors de la companyia:
 De l’espectacle Encara no ho sé, Lola          De l’espectacle Maiurta      

Desenvolupament:
Data: 25 de gener de 2017, a les 10.30 h
Horari: de 10.30 a 11h/11.30 h (uns 15 minuts d’assaig + 15 minuts de col·loqui)
Aforament: 55 alumnes
Lloc de realització: Pati de l'Estruch
Cost: gratuït 

Inscripció:   {iasbutton [1|7889]}    

The Impact Of -Thoven y Maya (dansa)

A qui s’adreça: 
Alumnes d'educació primària.

Descripció:
Amb aquest espectacle per a públic infantil, la companyia The Impact Of treballa per transmetre als nens i nenes una nova manera d’entendre la música clàssica i el flamenc, de viure’ls i aprendre’ls sense que la pràctica d’aquestes arts sigui un patiment, sinó una diversió i un plaer constant. Un dels valors més importants en aquesta obra és donar importància a allò que mou a les persones, i no tanta a com es mouen.

Aquest espectacle de dansa flamenca i música clàssica en directe narra la història de dos amics: Thoven (inspirat en el músic Ludwig van Beethoven) i Maya (inspirada en la bailaora i cantaora Carmen Amaya). Aquests personatges s’expressen a través del moviment Flamenc, enriquit amb la dansa Estilitzada i l’Escola Bolera, però també amb la dansa contemporània, la dansa urbana i la dansa-teatre.

Atrevir-se, jugar, sentir, provar, riure, equivocar-se i tornar a començar són els valors que Yaiza de los Muros i Iván Góngora volen transmetre amb el seu moviment durant l’espectacle. I tot això acompanyat de la música del pianista Albert Rovira i la violoncel·lista Maria Amorós.

Desenvolupament:
Data: 10 de febrer de 2017
Horari: de 10.30 a 11.30 h (uns 25 minuts d’assaig + 30 minuts de col·loqui)
Aforament: 180 alumnes
Lloc de realització: Teatre de l'Estruch
Cost: gratuït   

Inscripció:   {iasbutton [1|7890]}    

Cie. Zart - Los peces no hacen preguntas (nous formats escènics)

A qui s’adreça: 
Alumnes de 2n cicle d'ESO, batxillerat i formació professional.

Descripció:
Aquest espectacle s’inspira en un fet real: el cos d’una dona trobat en una platja, probablement una persona que intentava travessar clandestinament el Canal de la Mancha nedant. Aquesta notícia va impactar l’artista Julie Pichavant, que a partir d’aquest fet va escriure un monòleg que, essent l’autòpsia d’una tragèdia, és també un text que compromet el cos, recolzat en un univers sonor. Així, l’obra dibuixa les trajectòries de dues vides oposades que s’uneixen en una mateixa veu. Tot plegat, conforma el drama de l’exili a través de la mirada d’una dona europea confrontada a un fet dramàtic que transforma el sentit de la seva vida.

La companyia Zart comptarà amb la col·laboració de l’Alliance Française per a la traducció dels textos.

Veieu el web de Zart i imatges de l’espectacle

Desenvolupament:
Data: 17 de febrer de 2017
Horari: de 12.30h a 13.30h (uns 25 minuts d’assaig + 30 minuts de col·loqui)
Aforament: 180 alumnes
Lloc de realització: Teatre de l'Estruch
Cost: gratuït

Inscripció:   {iasbutton [1|7891]}    

Big Bouncers - O. V. N. I. (Objectes Varis No Identificables) (dansa i nous formats escènics)

A qui s’adreça:
Alumnes de 2n cicle d'ESO, batxillerat i formació professional.

Descripció:
Big Bouncers és un col·lectiu artístic que reuneix les tres coreògrafes Cecilia Colacrai, Anna Rubirola i Mireia de Querol. El treball d’aquest col·lectiu es desenvolupa en l’àmbit dels nous llenguatges escènics i combina la creació de peces escèniques i la creació de performances per a espais no convencionals “site specific”. El seu nou projecte vol explorar la relació entre objecte / cos / context / significat desplegant possibles imaginaris que sorgeixen de la combinació o alteració d’aquestes relacions.  Així, volen provocar una actitud activa de l’espectador, al qual conviden a construir una visió múltiple i complexa de la realitat, entenent que aquesta és sempre relativa i subjectiva.

Veieu el web de la companyia

Desenvolupament:
Data: 24 de març de 2017
Horari: de 12.30 h a 13.30 h (uns 25 minuts d’assaig + 30 minuts de col·loqui)
Aforament: 180 alumnes
Lloc de realització: Teatre de l'Estruch
Cost: gratuït 

Inscripció:   {iasbutton [1|7892]}    

Atempo – Pulso (circ)

A qui s’adreça: 
Alumnes de formació professional (horari de tarda) i a Espais Joves (a partir de 12 anys) 

Descripció:
Pulso és el projecte de creació de la companyia Atempo Circ en estreta col·laboració amb la banda Marasma Zibra en la composició i interpretació musical. Aquest és un espectacle multidisciplinar que sorgeix a partir de l'encreuament del circ, el teatre, el cabaret i la dansa, amb referents cinematogràfics propers als universos creatius de directors com David Lynch o Quentin Tarantino.

La poderosa confluència d'imatge, poesia, violència, bellesa i humor, així com l'aguda i irònica visió del món que les obres d'aquests directors transparenten, animen aquesta realització artística en l'espectacle que proposem.

Pulso desenvolupa sobre l'escena un particular espai de tensions i atmosferes carregades d'ironia, poesia, moviment i bellesa plàstica, presentant un repertori de personatges que sorgeixen a partir de la deconstrucció d’imatges, accions i situacions associades a conceptes i arquetips de poder i gènere, en un joc de rols circenses, teatrals i coreogràfics en constant canvi.

Veieu un tràiler de l’espectacle 

Desenvolupament:
Data: 29 de març de 2017
Horari: de 18.00h a 19.00h (uns 25 minuts d’assaig + 30 minuts de col·loqui)
Aforament: 140 alumnes
Lloc de realització: La carpa de l'Estruch 
Cost: gratuït   

Inscripció:   {iasbutton [1|7894]}    

Observacions: Si en el moment d’inscriure-us veieu que ja no teniu plaça, envieu un e-mail a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i entrareu a formar part de la llista d’espera.

Informació:
L'Estruch (fàbrica de creació de les arts en viu)
Persones de contacte: Ada Cruz i Salut Tarruell
Telèfon: 93 717 25 71 (matins de 10 h a 14 h)
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
 
Organització:
Regidoria de Cultura. L'Estruch (fàbrica de creació de les arts en viu)


ESPECTACLES REALITZATS AL PRIMER TRIMESTRE

Companyia The Lemon Collective - The Alchemist (circ i arts digitals)

Descripció:
The Lemon Collective és un col·lectiu d’artistes amb seu a Liverpool que es dedica a cercar noves formes escèniques barrejant tècniques de circ, teatre i nous mitjans. El seu nou projecte, THE ALCHEMIST, utilitza projeccions animades per augmentar i explorar les relacions intrínseques entre performance, moviment i geometria sagrada (aquelles formes que es troben presents en el disseny de certs indrets considerats sagrats). El doble bastó de llum LED interactiu mostra els patrons i la simetria presents en la manipulació d'objectes, cercant la manera d'edificar un pont entre la interacció virtual i la física.
Vídeo de l'espectacle

Desenvolupament:
Data: 7 d’octubre de 2016
Horari: de 12.30 a 13.30 h (25 minuts d’assaig + 30 minuts de col·loqui)
Aforament: 140 alumnes
Lloc de realització: La Vela de l'Estruch


Juan Carlos Lérida - Acercamiento al baile (dansa)

Descripció:
Juan Carlos Lérida finalitza amb el “baile” la seva trilogia “Los cuerpos del flamenco”, després d’haver transitat per la corporeïtat flamenca del guitarrista i del “cantaor” a les seves peces “Al toque” i “Al cante”, respectivament. En aquest nou projecte, “Al baile”, Lérida fa del seu propi cos, empeltat en altres cossos aliens al flamenc, un camp d’investigació, esforçant-se en trobar, com un cercador de metalls preciosos, el “baile” a cadascun dels seus òrgans.
Web de l'artista
 
Desenvolupament:
Data: 14 d’octubre de 2016
Horari: de 12.30 a 13.30 h (25 minuts d’assaig + 30 minuts de col·loqui)
Aforament: 180 alumnes
Lloc de realització: Teatre de l'Estruch
 


Alba Valldaura, Ireneu Tranis i Mariona Naudín - Mos Maiorum (teatre)

Descripció:
Mos Maiorum significa “les costums dels avantpassats” i és el nom que s’ha triat per anomenar l’operació de cooperació policial organitzada pel Consell Europeu contra les persones migrants. Des de l’any 2000, més de 27000 persones han mort a les portes d’Europa. Tot i així el flux de migrants que fugen de la seva terra no para de créixer i no sembla que s’hagi d’aturar. A Espanya hi trobem una de les fronteres més cruentes del primer món: les tanques de Ceuta i Melilla.

La proposta d'Alba Valldaura, Ireneu Tranis i Mariona Naudín és una peça de teatre documental que, basada en les entrevistes que han realitzat a Melilla, Nador, Tànger, Ceuta i altres ciutats frontereres, utilitza un dispositiu escènic original i directe per sensibilitzar sobre aquest genocidi ocult.
Web del projecte

Desenvolupament:
Data: 28 d’octubre de 2016
Horari: de 12.30 a 13.30 h (25 minuts d’assaig + 30 minuts de col·loqui)
Aforament: 120 alumnes
Lloc de realització: Teatre de l'Estruch


Col·lectiu Laden Classe - 193 problemes (circ)

Descripció:
Aquest col·lectiu, que neix de la trobada dels seus tres membres a l’Escola de Circ FLIC (Torí), pren el seu nom d’una rentadora. La rentadora és una metàfora de la barreja de les arts escèniques que utilitzen: malabars, trapezi aeri, manipulació d’objectes i de cossos, Roda Cyr, música en viu, portés, dansa... Quan treus la roba de la rentadora, està sempre barrejada en ordre aleatori, irrepetible, tal i com succeeix amb els elements que conformen les propostes artístiques del col·lectiu Laden Classe.

El títol del seu espectacle, 193 problemes, s’inspira en les moltes dificultats que acompanyen la vida d’un jove col·lectiu de circ, que continua endavant malgrat les adversitats.
Vídeo de l'espectacle

Desenvolupament:
Data: 18 de novembre de 2016
Horari: de 12.30h a 13.30h (25 minuts d’assaig + 30 minuts de col·loqui)
Aforament: 140 alumnes
Lloc de realització: La Vela de l'Estruch